Een huis kopen in zeven stappen


Een huis kopen in zeven stappen

Wat is er nu fijner dan om een eigen huis te hebben. Het kan een klein appartement zijn met slechts een slaapkamer. Ook kan het een grote villa zijn met meerder badkamers, garages en grote tuin. Het maakt niet uit, hoe groot of hoe klein je huis is. Het is jouw huis. Je bouwt waarde op in je woning en je hebt iets om altijd op terug te vallen. Het is heerlijk om de mogelijkheden te ontdekken en om te zien hoe ook jij hier je voordeel mee kunt doen. Natuurlijk is er nog veel meer! Een eigen huis beidt je veel meer mogelijkheden en opties. In dit artikel schenken we echter aandacht aan hoe je een huis kunt kopen in een paar stappen. Laten we ze stuk voor stuk met je bespreken.

De eerste stap: Wat is jouw droomhuis?

Koop je het liefste een appartement? Of wil je een huis met een tuin? Vrijstaand of geschakeld? Zonnig? Rustig? Kindvriendelijk? Wat zijn je eisen? Het is belangrijk om de mogelijkheden te ontdekken en om zo een huis te kopen wat bij je past. Door vooraf een zeer uitgebreide lijs met criteria te maken zal je sneller een huis op de juiste locatie vinden, die je goed bevalt. Een plek waar je meerdere jaren kunt wonen.

Stap twee: De zoektocht

Nu je een beeld hebt van wat je zoekt kun je actief op pad gaan. Je kunt meerder websites gaan bezoeken (funda, huistekoop, jaap.nl) om te kijken of jouw woning hier ook wordt aangeboden. Het is een goede basis om zo te beginnen. Je kunt een gevoel van de prijs krijgen en mogelijk de criteria bijstellen naar de realiteit. Het is niet erg om veel te willen voor weinig.

Het is ook mogelijk om naar een aankoopmakelaar te gaan. Je kunt daar dan gaan ontdekken hoe hij of zij je kan helpen. Ze kennen de markt en kunnen je helpen met hun hele netwerk. Plus ze hebben veel kennis. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de kosten.

Stap Drie: Een rondleiding door je droomhuis

Het is nu belangrijk om meerdere woningen te gaan bekijken. Zie je jezelf er al ergens zitten op de bank? Het balkon of in de tuin? Zo nee, dan is het exit en op naar de volgende. Wanneer je echter wel een woning vindt, die je bevalt is het tijd om een stap verder te gaan.

Stap Vier: Een uitvoerige inspectie en bod

Het is nu tijd om wat verder te kijken. Zijn er gebreken? Moet je nog wat opknappen? Wat zijn de kosten? Wat is de echte waarde van de woning? Hoe ga je geld bieden op die woning? Het is allemaal belangrijk om zo een goede start te maken in de onderhandeling.

Stap vijf: onderhandelenhuiskopen

Het is nu tijd om een goed bod uit te brengen. Laat je niet van je stuk brengen door de makelaar. Hij is een ervaren onderhandelaar. Jij misschien niet. Het is daarom slim om vooraf op papier te bepalen wat je maximale prijs is. Verder moet je dan ook niet gaan.

Stap zes: de deal sluiten

Het is nu tijd om de deal op papier uit te werken en te ondertekenen. Kijk naar mogelijke ontbindende voorwaarden en andere zaken. Teken pas wanneer je volledig tevreden bent. Heb je eerste de zekerheid nodig van de hypotheekverstrekker? Wacht hier dan op. Neem geen risico’s.
Bekijk ook de mogelijkheden met de Nationale Hypotheek Garantie

Stap Zeven: Naar de notaris

De volgende stap is om naar de notaris te gaan. Hier wordt de overdracht formeel afgewikkeld en kun je vervolgens de sleutels in ontvangst nemen. Hierna is het mogelijk om je woning in te richten en er te gaan wonen.

Veel geluk in je nieuwe huis.