Hypotheek soorten


Hypotheek soorten

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten is het mogelijk om uit verschillende hyphypotheeksoortenotheekvormen te kiezen. Het waren er in het verleden een stuk meer. Door echter veranderingen in de fiscale regelgeving zijn de spaarhypotheek en de levenhypotheek (met een beleggingspolis) niet meer zo aantrekkelijk. Eigenlijk worden ze hierdoor niet meer afgesloten. Natuurlijk was er ook nog de bankspaarhypotheek. Het zijn echter hypotheekvormen, waar je niet langer meer over hoeft na te denken. De fiscale regels hebben het voor de consument eigenlijk gemakkelijker gemaakt. Er zijn eigenlijk nog maar drie hypotheeksoorten over. Het gaat om de annuïteiten hypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Laten we met deze laatste van start gaan.

De aflossingsvrije hypotheek

Het woord kan voor verwarring zorgen. Aflossingsvrij kan namelijk beteken, dat je vrij bent om af te lossen. Het kan echter ook betekenen, dat je juist niet hoeft af te lossen. De laatste uitleg is correct. Je mag namelijk niet totaal vrij aflossen. Het is afhankelijk van je rentecontract en de voorwaarden. In de regel betekent het dat je slechts tien tot twintig procent boetevrij mag aflossen. Heb je echter een variabele rente of is de rente hoger (van een vergelijkbare rentevaste periode) dan mag je ook zonder boete aflossen.

Het voordeel is dat je dus niets hoeft af te lossen. Je maandlasten blijven lager, doordat er geen aflossingsdeel is opgenomen. Wel blijf je met een hogere restschuld zitten. Wanneer je echter kijkt naar geldontwaarding en inflatie, dan zou je je hier niet zo druk over hoeven te maken.

De annuïteiten hypotheek

Wanneer we terug in de tijd gaan waren er eigenlijk alleen maar de annuïteiten hypotheek en de lineaire hypotheek. Wat goed was is nog steeds goed en is weer uit het as verrezen zou je kunnen zeggen. Bij een annuïteiten hypotheek wordt automatisch de maandlast berekent, zodat deze iedere maand gelijk is. Je aflossing en rente worden in balans gehouden om een vaste maandlast te krijgen over de hele periode, dat je rente vast staat. Staat je rente voor tien jaar vast dan weet je tien jaar lang wat je maandelijkse lasten zijn.

Het grote voordeel is, dat je eerste maandlasten een stuk lager zijn dan bij een lineaire hypotheek. Ook weet je precies waar je aan toe bent voor vele jaren.

De lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek ent een vast aflossingsbedrag. Op basis van de totale schuld wordt vervolgens het rentedeel berekent. Doordat je maandelijks aflost dalen de maandlasten iedere maand. In het begin zijn ze hoog, maar ze dalen daarna steeds. Je maandlasten worden dus steeds lager. Het is interessant om zo je lasten te zien dalen.

Het kan wel een nadeel zijn in het beging, dat je maandlasten wat hoger zijn. Het voordeel is echter, dat het alleen maar omlaag zal gaan. Wel zo fijn en prettig. Toch?

Waar moet je voor kiezen?

Het is vaak afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren waar jij voor kiest. Het is natuurlijk slim om altijd in gesprek te gaan met een adviseur om jouw persoonlijke mogelijkheden te bespreken. Een eerste gesprek is altijd gratis. Vervolgens kun je zelf ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Kies daarna op een verstandige manier de hypotheeksoort en ook de rentevaste periode.