Jouw hypotheek oversluiten. Wel of niet doen?


Jouw hypotheek oversluiten. Wel of niet doen?

Wanneer je een tijd terug de hypotheek hebt afgesloten dan is het ergens wel pijnlijk, dat de hypotheekrente nu zo laag is. Wat kun je eraan doen vraag je jezelf soms af. Zeker wanneer je naar de lagere maandlasten kijkt van je collega’s, vrienden en familie. Is het interessant om je hypotheek over te sluiten of niet? Wat kun je het beste gaan doen en wat niet? Levert het je geld op en is het eigenlijk wel mogelijk? Laten we vooral naar het laatste gaan kijken.

Kun je de hypotheek wel oversluiten?

Wanneer je de hypotheek wilt oversluiten moet je natuurlijk in de eerste plaats weten of dit überhaupt wel mogelijk is. Heb je wel voldoende inkomsten om een hypotheek af te kunnen sluiten onder betere voorwaarden (met een lagere rente). Je kunt op het internet vaak al zien wat er mogelijk is. Echter om zekerheid te krijgen rondom jouw persoonlijke situatie is het natuurlijk beter om naar een hypotheekadviseur te gaan. Ze kunnen je vertellen wat je wel en niet kunt. Wanneer je hier groen licht krijgt kun je verder gaan.

De boeterente!

Het iJouw hypotheek oversluiten. Wel of niet doen?s belangrijk om als eerste duidelijkheid te krijgen over de boeterente, wanneer je de hypotheek gaat oversluiten. Je kunt dit het beste doen door bij je huidige  geldverstrekker een overzicht op te vragen van je mogelijke boeterente. Je krijgt het zwart op wit in de bus. Natuurlijk kan een hypotheekadviseur het ook voor je uitrekenen op basis van de voorwaarden. Het is altijd slim om iemand de opgestuurde boeteberekening te laten berekenen.

Nu is het tijd om te bereken hoeveel je gaat besparen door de lagere hypotheekrente. Is het interessant om de hypotheek over te sluiten? Hoeveel worden je maandlasten lager? Is het nog steeds interessant of niet?

 

Kijk iets verder!

Het is belangrijk om nu nog wat verder te kijken. Kijk namelijk ook naar de voorwaarden bij de nieuwe hypotheek. Kijk of je hier ook op voorruit gaat of, dat het slechter wordt. Bij een lage rente kunnen soms nieuwe en onaantrekkelijke voorwaarden zitten. Misschien is er een zeer hoge boete bij vervroegde aflossing.

Weet ook, dat er meer kosten bij komen kijken. Je moet opnieuw naar de notaris, afsluitkosten betalen en kosten voor het hypotheekadvies. Tevens moet je de woning opnieuw taxeren en neemt het natuurlijk veel tijd in beslag. Het is echter vaak de moeite waard en je wordt er rijkelijk voor beloond, door lagere maandlasten.

Een reden om over te sluiten: Verbouwen

Ben je van plan om de woning te gaan verbouwen en wil je graag een hogere hypotheek? Dan is het natuurlijk slim om te kijken naar de optie om de hele hypotheek over te sluiten. Zeker wanneer je naar de notaris gaat moet je hier naar kijken.

Wanneer je echter geld wilt ontvangen om de keuken, badkamer, dakkapel of iets anders van de woning te veranderen is het slim om te kijken of je de hele hypotheek kunt veranderen. Het is vaak goed om alles in een keer aan te pakken. Je moet toch al naar de notaris om het aan te passen. Tenminste wanneer je geen hogere inschrijving hebt gekozen.

Een slimme tip bij de verbouwing; de Nationale hypotheek garantie

Het is goed om te weten, dat je bij een verbouwing de hele hypotheek kunt onder brengen onder de Nationale hypotheek garantie. Hierdoor krijg je een lagere rente. Het is vaak de allerlaagste rente welke je kunt krijgen. Je betaalt wel een eenmalige provisie aan de nationale hypotheek garantie. Echter hierdoor krijg je over de hele looptijd een lagere rente. De banken en geldverstrekkers krijgen namelijk een extra zekerheid. Ze hebben dus een lager risico. Iets wat wel prettig is.

In theorie hoef je slechts voor een euro te gaan verbouwen om gebruik te kunnen maken van de Nationale hypotheek garantie. Waarom zou je dit niet doen?

 

Kies verstandig: ga naar een adviseur om alles te bespreken en door te rekenen.