Jouw maximale hypotheek berekenen


Jouw maximale hypotheek berekenen

Wanneer je een baan hebt of op een andere manier inkomsten ontvangt is het interessant om te kijken wat je maximaal kunt lenen aan hypotheek. Hoeveel hypotheek kun je ontvangen en krijgen? Hoeveel geld wil een bank jou gaan geven voor jouw hypotheek om een huis te kopen of om extra geld te krijgen voor een verbouwing? Graag vertellen we je er meer over.

Waar kijkt een bank naar?

De bank kijkt naar hoe zeker jouw inkomen is. Het lieJouw maximale hypotheek berekenenfste zien ze ee
n vast contract voor onbepaalde tijd. Wanneer je echter een contract hebt met een intentieverklaring om je voor onbepaalde tijd aan te nemen zit je ook goed. Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden. Zo kun je bij een bepaald contract ook een hypotheek krijgen. Hier wordt dan gekeken naar de inkomsten van de laatste drie jaren.

De geldverstrekker kijkt naar je bruto loon plus je vakantiegeld en mogelijke vaste uitkeringen. Op basis hiervan berekenen ze wat je maximaal kunt lenen bij hun.

In de regel is het vier keer je bruto totale jaarinkomen. De bank wil verantwoord financieren en neemt tegenwoordig weinig risico’s met hun geld.

Een andere factor bij de maximale hypotheek

Natuurlijk kijkt een bank naar je inkomen en hoe goed je jouw geld kunt aflossen. Ze kijken echter ook nog naar een aantal andere zaken. Denk hierbij aan de waarde van de woning. Wanneer je namelijk op basis van je inkomen 300.000 euro kunt lenen en je koopt een huis van 100.000 euro dan zal geen enkele je bank meer geven dan die 100.000 euro. Ze willen ook een zekerheid hebben voor het geld, dat ze aan je uitlenen. Logisch. Wanneer je niet meer kunt betalen, willen ze zeker weten dat ze het geld nog weer terug kunnen krijgen.

Waar kijkt de bank nog meer naar?

Een bank kijkt naast je inkomsten en de waarde van de woning ook naar mogelijke  uitgaven en verplichtingen van de geldnemer. Het gaat hier om alimentatie lasten en lasten voor lopende leningen en kredieten. Eigenlijk moet je deze in de meeste gevallen compleet aflossen. Ze hebben een sterke invloed op wat je maximaal kunt lenen bij een bank.